Σε μια κοινωνία σαν κι αυτή που ζούμε, πολύγλωσση και πολυπολιτισμική, οι ξένες γλώσσες έχουν γίνει απαραίτητο μέσο επιβίωσης για το σύγχρονο άνθρωπο! Οι σημερινοί μαθητές θα ζήσουν σε μια κοινωνία όπου θα επικρατεί κινητικότητα εργαζομένων και επιστημόνων. Η κοινωνία αυτή θα έχει διεθνή χαρακτήρα, είναι ήδη διαφορετική από αυτή που βιώσαμε εμείς!

Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

Μικρά μυστικά από δασκάλους προς γονείς


Έχετε ποτέ παρατηρήσει πώς μέσα σε μια σχολική αίθουσα, 25 φιλομαθή κεφάλια σκύβουν ταυτόχρονα προς τα τετράδια τους; Αναρωτιέστε πώς τα καταφέρνει ο δάσκαλος; Εσείς μήπως αγωνίζεστε για να έχετε το μικρό σας υπό έλεγχο; Οι καλύτεροι δάσκαλοι πράγματι χρησιμοποιούν μικρά «μυστικά» που μετατρέπουν τα θορυβώδη ζιζάνια μας σε πηλό στα χέρια τους. Το καλό είναι ότι μπορείτε και εσείς να χρησιμοποιήσετε τα ίδια κόλπα και να έχετε αντίστοιχα αποτελέσματα στο σπίτι.

Χρησιμοποιήστε ένα πίνακα επιβράβευσης
Οι έξυπνοι εκπαιδευτικοί χρησιμοποιούν οπτικά βοηθήματα για να κρατήσουν τη συμπεριφορά των παιδιών υπό έλεγχο. Με έναν πίνακα προειδοποίησης ή επιβράβευσης, τα παιδιά μπορούν εύκολα να γνωρίζουν την «κατάστασή» τους, και εκλαμβάνουν τον πίνακα αυτόν ως κίνητρο για να ολοκληρώσουν τη δουλειά τους και να συμπεριφέρονται κόσμια στην τάξη. Ένας παρόμοιος πίνακας επιβράβευσης στο σπίτι, μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε τη συμπεριφορά του παιδιού σας, ενώ, παράλληλα, το διδάσκετε ότι πρέπει να εργάζετε για τα πράγματα που επιθυμεί.

Επαινέστε το
Οι καλοί δάσκαλοι γνωρίζουν ότι ο έπαινος είναι πιο αποτελεσματικός από την τιμωρία, ειδικά όταν προσπαθούν να προκαλέσουν μια καλή συμπεριφορά από έναν ζωηρό μαθητή. Αυτός ο κανόνας μπορεί να λειτουργήσει πολύ καλά και στο σπίτι. Ενώ μπορεί να θέλετε να γκρινιάξετε για ένα ακατάστατο δωμάτιο ή για μια δουλειά που δεν έγινε, μερικές φορές, είναι πιο αποτελεσματικό να δώσετε τα εύσημα για αυτά που έχουν γίνει, ακόμα κι αν είναι λίγα. Το παιδί σας σιγά σιγά μαθαίνει να αναζητά το συναίσθημα που του προκαλεί ο έπαινος.

Zητάτε να αριστεύει
Ένας τρόπος που οι δάσκαλοι βγάζουν τον καλύτερο εαυτό των παιδιών μας; Δεν ζητάνε τίποτε λιγότερο. Όταν ένα παιδί δεν είναι συνεργάσιμο, ο δάσκαλος με σταθερό τρόπο του λέει ότι περιμένει περισσότερα από αυτό, χωρίς συζήτηση. Με αυτό τον τρόπο, τα παιδιά μαθαίνουν να λειτουργούν στη βάση του προτύπου που έθεσε ο δάσκαλος. Μπορείτε να κάνετε το ίδιο στο σπίτι, με το να εστιάζετε στις (ρεαλιστικές) προσδοκίες σας, αντί να τιμωρείτε μια κακή συμπεριφορά αφού αυτή έχει ολοκληρωθεί. Ορίστε συγκεκριμένους κανόνες συμπεριφοράς στο σπίτι, που να είστε έτοιμοι να τους τηρείσετε οι ίδιοι, έτσι ώστε το παιδί σας να γνωρίζει ότι τους εννοείτε πραγματικά.

Προσωποποιήστε το περιεχόμενο
Η χρήση της εξατομικευμένης συμπεριφοράς απέναντι σε ένα παιδί το κάνει να συνειδητοποιεί καλύτερα τι του γίνεται. Αν και το περιεχόμενο θα πρέπει πάντα να συνδέεται με τους στόχους του προγράμματος σπουδών και τα θεμελιακά πρότυπα του εκπαιδευτικού συστήματος που ακολουθεί το σχολείο, είναι σημαντική η αποδοχή ότι και οι αρχές αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της καθημερινής ζωής και των ενδιαφερόντων των μαθητών. Αντίστοιχα, στο σπίτι μπορείτε να εστιάζετε στη συμπεριφορά του παιδιού, εξηγώντας του, για παράδειγμα, την σημασία της ειλικρίνειας με όρους που το παιδί σας μπορεί να κατανοήσει και αναφερόμενοι σε συμπεριφορές και εμπειρίες της πραγματικής οικογενειακής σας ζωής.

Συμμετέχετε ενεργά
Οι δάσκαλοι συμμετέχουν ενεργά διότι αυτή είναι η δουλειά τους. Αλλά οι καλύτεροι γνωρίζουν ότι το να αποκτήσεις ένα προσωπικό και ειλικρινές ενδιαφέρον σε κάθε παιδί σημαίνει καλύτερη συνολική επιτυχία. Από την άλλη, εσείς, φυσικά και ενδιαφέρεστε προσωπικά για την διαπαιδαγώγηση του παιδιού σας. Αλλά πόσο πραγματικά συμμετέχετε; Μήπως σερφάρετε στο διαδίκτυο την ώρα που το παιδί σας προσπαθεί να καταλάβει μόνο του μια μαθηματική πράξη; Ή είσαστε κοντά του και απαντάτε στις ερωτήσεις του; Με το να συμμετέχετε στις σχολικές εργασίες του παιδιού σας και να είστε διαθέσιμοι για αυτό, θα ξέρετε τι μελετάει, που υπερέχει, που αγωνίζεται και πώς να το βοηθήσετε.

Αναμείξτε δουλειά με ευχαρίστηση

Η διαπαιδαγώγηση ενός παιδιού δεν είναι απλό πράγμα. Βάλτε όμως μια μικρή δόση απόλαυσης στη δύσκολη αυτή δουλειά σας. Ακόμη και αν κάνετε ένα διάλειμμα ενθαρρύνοντας το παιδί σας για λίγο χρόνο ησυχίας, εξασκείτε τη γραφή του δουλεύοντας πάνω σε χαζά αστεία ή απλά σπάτε μαζί τη ρουτίνα με ένα παγωτό χωνάκι, το παιδί σας έχει την ευκαιρία να συνδέσει καλές στιγμές με μερικά πράγματα ρουτίνας. Το όφελος για εσάς θα σας κάνει να αισθανθείτε σούπερ-γονιός!

Πηγή: www.education.com

1 σχόλιο: